Merkt u op een bepaald ogenblik dat het warme water minder vlot door de kraan stroomt? Dan is het mogelijk dat kalkaanslag daarvan de boosdoener is. Het spreekt voor zich dat dit vervelend is, maar gelukkig bestaat er hier een oplossing voor. Het ontkalken van uw elektrische boiler kan er namelijk voor zorgen dat dit probleem meteen de wereld uit wordt geholpen. Zo kunt u meteen terug genieten van lekker warm (en voldoende) water. Zou u graag het ontkalken van uw boiler zelf willen doen? Dat is mogelijk door rekening te houden met het stappenplan zoals opgenomen in dit blogartikel.

Stap 1: Sluit de stroomtoevoer af

Het eerste wat u moet doen voor wat het ontkalken van elektrische boilers betreft is het afsluiten van de stroomtoevoer van de elektrische boiler. Het spreekt voor zich dat dit bijzonder belangrijk is en u dit absoluut niet mag vergeten. Voor mensen die dit artikel lezen en nog over een boiler op gas beschikken spreekt het voor zich dat voor het ontkalken de gastoevoer dient te worden afgesloten.

Stap 2: Het afsluiten van de watertoevoer

Niet alleen de stroomtoevoer dient te worden afgesloten. Dit geldt ook voor de watertoevoer. Wat dit betreft beschikt u over twee mogelijkheden. In eerste instantie kunt u gewoon de kraan van de watertoevoer naar de boiler zelf afsluiten. Een andere mogelijkheid is het dichtdraaien van de hoofdkraan. Voor mensen die echt honderd procent op safe willen spelen kan het zelfs interessant zijn om beiden af te sluiten.

Stap 3: Zet een warmwaterkraan open

De derde stap uit dit stappenplan heeft betrekking tot het openzetten van een warmwaterkraan. Dit is mogelijk in de keuken of de badkamer. Door het openzetten van deze kraan wordt er voor gezorgd dat het warme water kan weglopen. Voor veel mensen geldt dat ze het zonde vinden om dit water zomaar weg te laten lopen en dat is natuurlijk honderd procent te begrijpen. Toch hoeft dit niet noodzakelijkerwijs zo te zijn. U kunt er namelijk perfect voor kiezen om dit water op te vangen in een emmer. Op deze manier kunt u het later nog gebruiken om bijvoorbeeld het toilet mee door te spoelen.

Stap 4: Open het ventiel

Open nu het ventiel van de overloop en laat het resterende warme water weglopen. Het ventiel is terug te vinden aan de onderzijde van de boiler. Dit ventiel is verbonden met een afvoerbuis.

Stap 5: Het loskoppelen van de elektrische verbindingen

De vijfde stap uit dit stappenplan heeft betrekking tot het loskoppelen van de verbindingen naar de weerstanden en naar de thermostaat. Het wordt sterk aangeraden om hier een foto van te nemen of op te schrijven waar u de kabels heeft losgemaakt. Dit uiteraard om eventuele problemen bij het terug aansluiten te vermijden. Neem vervolgens de weerstand en de thermostaat uit de boiler.

Stap 6: Het verwijderen van de kalk

De zesde stap bestaat er in om de kalk te verwijderen. Doe dit niet alleen van de weerstand, maar ook van de thermostaat. Bij voorkeur wordt er hiervoor gebruik gemaakt van een harde borstel van nylon. Let op! Gebruik hiervoor geen metalen borstel, want die kan schade veroorzaken aan de weerstand.

Stap 7: Dompel de verwarmingsweerstand en de thermostaat in water

Wanneer u bovenstaande heeft gedaan wordt het aangeraden om zowel de thermostaat als het verwarmingselement onder te dompelen in een emmer die half is gevuld met azijn en half is gevuld met water. Vervolgens kan het de moeite waard zijn om deze een nachtje te laten weken tot alle kalk volledig is verdwenen. Let wel, dit betekent uiteraard dat u even zonder warm water zult blijven zitten. Spoel de elementen finaal goed af onder stromend water.

Stap 8: Het ontkalken van de binnenzijde van de boiler

Nu u de weerstand en de thermostaat heeft verwijderd zult u kunnen vaststellen dat het eenvoudig mogelijk wordt om de binnenkant van de boiler te ontkalken. Neem hiervoor in eerste instantie alle grote brokken weg om vervolgens de rest weg te werken met een vochtige doek.

Stap 9: Het afronden van het ontkalkingsproces

Om het ontkalken van uw elektrische boiler af te ronden spreekt het voor zich dat u nog de weerstand en de thermostaat terug in hun oorspronkelijke positie dient te plaatsen. Sluit de leidingen vervolgens terug aan en u heeft uw elektrische boiler volledig zelf ontkalkt!

 

Elektrische boiler

1 reacties

Eerk Hofmeester

Eerk Hofmeester

Hallo Henk,
Dank voor de duidelijke uitleg. Klinkt alsof ik dit wel zou moeten kunnen.
Wel een aanvullende vraag: je noemt azijn alleen bij de weerstand en thermostaat. Mag dat ook bij stap 8 voor de binnenzijde van de boiler worden gebruikt? Alleen afvegen lijkt me niet voldoende om aangekoekte kalk weg te krijgen.
Groet,
Eerk

laat een reactie achter

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler