De populariteit van elektrische boilers is door de jaren heen ongelofelijk hard toegenomen. Dat is onder meer te wijten aan het feit dat een elektrische boiler werkelijk op eender welke plaats in huis kan worden opgehangen. Bij het kopen van een elektrische boiler zijn er uiteraard verschillende zaken waar u bij stil zult willen blijven staan, waaronder onder meer de capaciteit waarover ze moet beschikken. Kiest u bijvoorbeeld voor één van de 50 liter boilers of heeft u behoefte aan een exemplaar met een groter reservoir? Niet alleen bij het kopen van een elektrische boiler zijn er verschillende zaken om bij stil te blijven staan, dat geldt ook voor het moment waarop u er daadwerkelijk gebruik van gaat maken. Hoe kunt u bijvoorbeeld het water optimaal laten verwarmen met een elektrische boiler? Dat ontdekt u op deze pagina!

Hoe werken elektrische boilers precies?

Laat ons in eerste instantie nog even kijken hoe elektrische boilers precies werken. Een boiler biedt weerstand. Een elektrische weerstand welke zich in het waterreservoir bevindt zorgt ervoor dat het water kan worden voorverwarmd waardoor ze over een correcte temperatuur beschikt op het moment dat, dat is vereist. Zakt de temperatuur onder een specifieke waarde? Dan zal er stroom door worden gestuurd om het aanwezige water in het reservoir op te warmen. Dit betekent dat, wanneer we de boiler gewoon zouden laten doen, het toestel het water continue warm zou houden. Dat lijkt in eerste instantie precies de bedoeling te zijn, maar in de praktijk leidt dit al snel tot een hoog verbruik. Soms verbruikt een boiler dan ook in de praktijk dubbel zoveel elektriciteit als strikt noodzakelijk is.

Denk goed na over de temperatuur van het water

Het spreekt voor zich dat niemand zit te wachten op een hoge energiefactuur, in tegendeel. Omwille van deze reden is het van belang dat we er voor zorgen dat de elektrische boiler van uw keuze optimaal kan verwarmen tegen een zo laag mogelijk verbruik. Het eerste wat we hiervoor moeten ondernemen is het meten van de temperatuur van het water. Wanneer de temperatuur te hoog is heeft dit als gevolg dat er ook veel meer elektriciteit wordt verbruikt dan wat strikt noodzakelijk is. Bovendien wordt er in dit geval zelfs ook een te groot waterverbruik gerealiseerd en loopt u een veel groter risico op kalkvorming in de leidingen.

 

Om bovenstaande nadelen te voorkomen wordt het voor elektrische boilers aangeraden om een temperatuur in te stellen van (maximum) 50 graden. Dit is meer dan voldoende voor het kunnen nemen van een comfortabele douche of een aangenaam bad. Voor de meeste gezinnen zal een temperatuur van 40 à 45 graden zelfs reeds volstaan.

Zorg voor een correcte programmatie van de boiler

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden bij het gebruik van een elektrische boiler is de programmatie. U dient er namelijk voor te zorgen dat uw boiler op die manier kan worden geprogrammeerd dat ze niet nutteloos blijft verwarmen wanneer er geen warm water is vereist. U kunt er bijvoorbeeld op dit vlak voor kiezen om gebruik te maken van een timer. Door middel van een timer is het mogelijk om de werking van de boiler te beperken tot slechts een paar uur per dag. In principe hoeft de boiler dan ook het water alleen maar te verwarmen vlak voordat u er behoefte aan heeft. Bovendien spreekt het voor zich dat, dat opwarmen het best kan gebeuren tijdens de daluren. Op deze manier kunnen de kosten pas echt met absolute zekerheid zo laag mogelijk worden gehouden.

 

 

 

Elektrische boiler

2 reacties

Edgar

Edgar

Klopt. De retour temperatuur moet minimaal 60°C zijn als er een circulatie leiding is. Legionella ontwikkeld zich tussen 25 en 55 graden. Daar er meestal dagelijks gebruikt wordt gemaakt vd waterinhoud van de boiler is dit minder erg. Er is dus geen lang stilstaand water en dus minder tijd voor de bacterie omnte ontwikkelen. Het is een doorstroomtoestel. Ik ben ook van mening dat de temperatuur prima op zo’n 50°C kan staan zonder gevaar. Miss bv 1 keer per maand even naar de 65°C om de bacteriën die zijn ontstaan te elimineren.

Victor

Victor

U schrijft hier een max. boiler temperatuur van 50gr. Op andere sites lees ik dat, i.v.m. bacterievorming dit 65gr. moet zijn.
Hoe zit dat nu?

laat een reactie achter

Blog posts

View all
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoe groot moet je elektrische boiler zijn?

Hoe groot moet je elektrische boiler zijn?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler