De gasketel gaat de deur uit en je wilt een elektrische CV ketel aanschaffen en laten installeren. Een elektrische CV ketel is immers veiliger dan een CV ketel die op aardgas werkt en je hebt geen jaarlijks onderhoud aan de ketel nodig. Terwijl de installatie super eenvoudig is en met als grootste voordeel dat je gasloos woont. En dus geen fossiele brandstoffen nodig hebt om je huis te verwarmen. Maar welke elektrische CV ketel heb je nodig in je huis? In dit blog geven wij hier antwoord op.

De gemiddelde woning

De gemiddelde Nederland woont op een oppervlakte van circa 65 vierkante meter. In drukke steden en druk bewoonde gebieden ligt dit lager terwijl mensen in bijvoorbeeld plattelandsgebieden meer oppervlakte hebben. Uiteindelijk bepaald de oppervlakte van de woning of je een elektrische CV ketel kunt installeren en of deze ook in staat is om het huis te verwarmen. Hoe meer oppervlakte je hebt des te krachtiger de elektrische CV ketel moet zijn.

Welke CV ketel bij een gemiddelde woning?

Als we uitgaan van een gemiddelde woonoppervlakte van 65 vierkante meter heb je een elektrische CV ketel met een vermogen van 6 KW nodig. Een ketel met 6 KW vermogen kan ongeveer tot 70 vierkante meter verwarmen. Bij een grotere woonoppervlakte heb je dus ook een ketel met meer vermogen nodig. Woon je op een oppervlakte kleiner dan 50 vierkante meter? Dan kan een elektrische ketel met een vermogen van 4 KW al volstaan.

Grotere woningen

Grotere woningen met een grotere oppervlakte hebben dus een krachtigere ketel nodig. Maar voor welk model kies je dan? Feitelijk is het niet zo moeilijk. Bij grotere oppervlakte praten we al snel over een oppervlakte van tussen de 85 en 50 vierkante meter. Tot op een oppervlakte van 110 vierkante meter zou een elektrische CV ketel met een vermogen van 9 KW volstaan terwijl je bij een oppervlakte tot 150 vierkante meter een ketel met een vermogen van 12 KW.

Zijn er nog krachtigere ketels?

Woon je op een oppervlakte groter dan 150 vierkante meter? Dan heb je niet alleen een mooi huis, maar ook nog altijd de mogelijkheid om een elektrische CV ketel te plaatsen. Met een ketel met een vermogen van 15 KW kun je een oppervlakte tot 190 vierkante meter verwarmen terwijl je tot 230 vierkante meter kunt verwarmen met een elektrische ketel met een vermogen van 18 KW. Elektrische ketels met 24 KW vermogen kunnen zelfs een oppervlakte tot 260 vierkante meter verwarmen.

Eenfasige en driefasige aansluitingen

Een belangrijk onderdeel van het aansluiten van een elektrische CV ketel is de hoofdaansluiting van de elektriciteit. Veel woningen hebben slechts een 1 x 40 Ampère aansluiting terwijl de meeste elektrische CV ketels een driefasige aansluiting nodig hebben. Wanneer die aansluiting niet aanwezig is kun je ook geen elektrische CV ketel installeren. Soms is het mogelijk om een driefasige aansluiting bij de netbeheerder aan te vragen, maar hier zijn wel aanzienlijke kosten mee gemoeid. Terwijl het ook goedgekeurd moet worden dat de woning van een driefasige aansluiting voorzien mag worden.

1 reacties

Janneke Baarveld

Janneke Baarveld

goedendag, wij willen onze gas cv ketel laten vervangen door een elektrische ketel + boiler (100ltr)?
wij hebben een 2 persoons huishouden en een begane grond oppervlak van ca 60 m2.

ook willen we de vloerverwarming erop laten draaien. kunt u ons daarbij van dienst zijn.

laat een reactie achter

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler