Profiteer van 5% extra korting met kortingscode 5%MEI tot en met 19-05-2022

Is mijn woning geschikt voor een elektrische CV ketel?

Je loopt er al een poosje mee in je hoofd. Je wilt van aardgas af en gasloos wonen, je vindt het geen prettig idee dat de CV ketel koolmonoxidevergiftiging kan veroorzaken en je bent de peperdure energierekening zat. Je vindt het tijd om actie te ondernemen en je wilt de CV ketel vervangen voor een elektrische ketel. Maar hoe weet je dat jouw woning wel in aanmerking komt voor een elektrische CV ketel? In dit blog geven wij hier antwoord op.

Energiebesparing?

Voordat we vertellen hoe je kunt weten of je in jouw woning een elektrische CV ketel kunt plaatsen is het goed om eerlijk te zijn en uit te leggen waarom een elektrische CV ketel in de regel niet goedkoper is dan een gasketel. Het klopt dat de energieprijs per geleverde kWh best wel laag is, namelijk € 0,15. Aardgas kost circa € 0,80 per kubieke meter. Stel dat je 2500 kubieke meter aardgas op jaarbasis verbruikt, dan ga je met een elektrische CV ketel circa 20000 kWh verbruiken. De kosten voor de gasketel komt ongeveer op € 2000,- op jaarbasis terwijl je met de elektrische CV ketel circa € 3000,- verbruikt. En dan  heb je de ketel nog niet aangeschaft en geïnstalleerd! Die kosten komen er bij. Wanneer is het wel kostenefficiënt? Als je zonnepanelen hebt of de mogelijkheid hebt om zonnepanelen te plaatsen.

Omvang van de woning

Het is nu eenmaal een feit dat de omvang van de woning uiteindelijk bepaald of je een elektrische CV ketel wel of niet kunt gebruiken. Elektrische CV ketels zijn op dit moment alleen interessant voor kleinere woningen, zoals flats en appartementen. De oppervlakte van een gemiddelde eengezinswoning is te groot om de radiatoren met behulp van een elektrische CV ketel te verwarmen. Nu komen er wel steeds meer modellen op de markt die wel grotere oppervlaktes kunnen verwarmen. Dit is een ontwikkeling die gaande is en naar verwachting de komende jaren ook verder gaat.

Eenvoudig installeren

Het klopt dat een elektrische CV ketel eenvoudig te installeren is en dat er geen jaarlijkse onderhoud verplicht is. Dat scheelt in de kosten. Toch adviseren wij om de ketel ieder jaar te laten inspecteren. De installateur kijkt of de ketel nog goed functioneert en goed is afgesteld. Toch gooit vaak de aansluiting in het huis roet in het eten. De meeste woningen hebben namelijk een hoofdaansluiting met een zekering van maximaal 1 x 40 ampère.Terwijl een beetje elektrische CV ketel een driefasige aansluiting (3 x 35) nodig heeft. Als die aansluiting er niets is zou je deze moeten aanvragen bij de netbeheerder. De kosten voor het aanleggen van een driefasige aansluiting moet je dus ook meenemen in je berekeningen.

Wanneer kies je voor de elektrische CV ketel?

Wanneer kies je toch om over te stappen? We zetten het heel eenvoudig voor je op een rijtje:

  • Als de ruimte of het huis dat je wilt verwarmen een kleine oppervlakte heeft
  • Als er een driefasige hoofdaansluiting aanwezig is
  • Als je geen gasaansluiting hebt
  • Als je zonnepanelen hebt of de mogelijkheid hebt om deze te plaatsen

Meer over dit onderwerp

Laat een reactie achter

Naam .
.
Bericht .