Is mijn woning geschikt voor een elektrische CV ketel?

Je loopt er al een poosje mee in je hoofd. Je wilt van aardgas af en gasloos wonen, je vindt het geen prettig idee dat de CV ketel koolmonoxidevergiftiging kan veroorzaken en je bent de peperdure energierekening zat. Je vindt het tijd om actie te ondernemen en je wilt de CV ketel vervangen voor een elektrische ketel. Maar hoe weet je dat jouw woning wel in aanmerking komt voor een elektrische CV ketel? In dit blog geven wij hier antwoord op.

Energiebesparing?

Voordat we vertellen hoe je kunt weten of je in jouw woning een elektrische CV ketel kunt plaatsen is het goed om eerlijk te zijn en uit te leggen waarom een elektrische CV ketel in de regel niet goedkoper is dan een gasketel. Het klopt dat de energieprijs per geleverde kWh best wel laag is, namelijk € 0,15. Aardgas kost circa € 0,80 per kubieke meter. Stel dat je 2500 kubieke meter aardgas op jaarbasis verbruikt, dan ga je met een elektrische CV ketel circa 20000 kWh verbruiken. De kosten voor de gasketel komt ongeveer op € 2000,- op jaarbasis terwijl je met de elektrische CV ketel circa € 3000,- verbruikt. En dan  heb je de ketel nog niet aangeschaft en geïnstalleerd! Die kosten komen er bij. Wanneer is het wel kostenefficiënt? Als je zonnepanelen hebt of de mogelijkheid hebt om zonnepanelen te plaatsen.

Omvang van de woning

Het is nu eenmaal een feit dat de omvang van de woning uiteindelijk bepaald of je een elektrische CV ketel wel of niet kunt gebruiken. Elektrische CV ketels zijn op dit moment alleen interessant voor kleinere woningen, zoals flats en appartementen. De oppervlakte van een gemiddelde eengezinswoning is te groot om de radiatoren met behulp van een elektrische CV ketel te verwarmen. Nu komen er wel steeds meer modellen op de markt die wel grotere oppervlaktes kunnen verwarmen. Dit is een ontwikkeling die gaande is en naar verwachting de komende jaren ook verder gaat.

Eenvoudig installeren

Het klopt dat een elektrische CV ketel eenvoudig te installeren is en dat er geen jaarlijkse onderhoud verplicht is. Dat scheelt in de kosten. Toch adviseren wij om de ketel ieder jaar te laten inspecteren. De installateur kijkt of de ketel nog goed functioneert en goed is afgesteld. Toch gooit vaak de aansluiting in het huis roet in het eten. De meeste woningen hebben namelijk een hoofdaansluiting met een zekering van maximaal 1 x 40 ampère.Terwijl een beetje elektrische CV ketel een driefasige aansluiting (3 x 35) nodig heeft. Als die aansluiting er niets is zou je deze moeten aanvragen bij de netbeheerder. De kosten voor het aanleggen van een driefasige aansluiting moet je dus ook meenemen in je berekeningen.

Wanneer kies je voor de elektrische CV ketel?

Wanneer kies je toch om over te stappen? We zetten het heel eenvoudig voor je op een rijtje:

  • Als de ruimte of het huis dat je wilt verwarmen een kleine oppervlakte heeft
  • Als er een driefasige hoofdaansluiting aanwezig is
  • Als je geen gasaansluiting hebt
  • Als je zonnepanelen hebt of de mogelijkheid hebt om deze te plaatsen

1 reacties

h bodewes

h bodewes

goedemiddag, Wij overwegen heel veel opties om van het gas af te komen of gedeeltelijk…
moeilijke keus. Op uw site zag ik de elektrische combi/cv ketel ,die ons wellicht de “goede kant op kan sturen”. Info; we willen graag inductie koken, we hebben nog geen 3 fase meterkast( wel noodzakelijk voor inductie en combi ketel) we gaan zonnepanelen aanschaffen ca. 385 wp per paneel, boiler ca 80 ltr. : onze woning hoekhuis 1995.inhoud 309m3 woonopp. 140 m2 graag uw advies/kosten/subsidie.

laat een reactie achter

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler