Hoe een elektrische ketel werkt

Een elektrische CV ketel is een zeer interessant product. Vooral voor kleinere woonomgevingen, zoals appartementen en tiny houses en voor huiseigenaren met zonnepanelen op het dak. Een elektrische ketel zorgt er immers voor dat je bespaart op de gasrekening, maar de elektriciteitsrekening schiet omhoog. Gezien het feit dat de kosten voor elektriciteit niet misselijk zijn, is het soms niet slim om naar een elektrische ketel over te stappen. Wel als je perse van het gas af wilt. Maar hoe werkt een elektrische ketel? Daar geven wij in dit artikel antwoord op.

Wat is een elektrische CV ketel?

Bij een reguliere CV ketel wordt aardgas verbrandt om de watervoorziening in het huis op te warmen. Met de nadelen dat een CV ketel geluid maakt en dat een afvoer noodzakelijk is. Daarnaast is de kans op koolmonoxidevergiftiging aanwezig als een CV ketel niet goed brandt. Daarom kiezen steeds meer mensen om over te stappen naar een elektrische CV ketel. Die veiliger, duurzamer en milieuvriendelijker is. Toch is de elektrische CV ketel niet altijd de beste keuze, omdat bijvoorbeeld de oppervlakte van de woning simpelweg te groot is.

Verwarmen met behulp van elementen

In de basis kan een elektrische CV ketel alleen van dienst zijn als je de verwarming in huis wilt aanpakken. Voor het verwarmen van sanitair water heb je andere oplossingen nodig. Die je soms wel met de elektrische ketel kunt combineren. Bij een elektrische CV ketel wordt logischerwijs geen gas, maar stroom gebruikt om water te verwarmen. En dat wordt gedaan met behulp van het verwarmingselement dat in een CV ketel zit.

 

De stroom verwarmt het verwarmingselement en dit element verwarmt op zijn beurt het water. Er komen geen gassen vrij zoals dat het geval is bij een gasketel en je hebt dus ook geen speciaal rookkanaal nodig om die gassen af te kunnen voeren. Terwijl je ook niet hoeft te vrezen voor een koolmonoxidevergiftiging.

 

Een elektrische ketel kan één of meerdere verwarmingselementen bevatten. Afhankelijk van de grootte van de ketel. Minder elementen betekent ook een kleinere ketel. Maar de capaciteit van de ketel die je kiest is afhankelijk van de oppervlakte die je wilt verwarmen. Logischerwijs kunnen kleinere ketels geen grotere ruimtes verwarmen en heb je meer capaciteit nodig. En dus ook een grotere CV ketel met meer verwarmingselementen.

Wat levert het op?

De grote vraag is wat en elektrische CV ketel aan warmte kan opleveren en in de basis is dat maximaal 1 kWh warmte per 1 kWh geleverde elektriciteit. Hoe groot en sterk de elektrische ketel ook is. Zelfs de techniek in de ketel kan hier het verschil niet in maken. Nu denk je misschien waarom het belangrijk is om dit te weten, maar zo kun je wel uitrekenen hoeveel stroom je nodig hebt als je ook weet hoeveel warmte je nodig hebt. En dat kan helpen bij het maken van het welbekende rekensommetje. Is de elektrische CV ketel dan nog steeds een goede keuze of blijf je voorlopig gebruik maken van de gasketel die er al hangt?

 

laat een reactie achter

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoe groot moet je elektrische boiler zijn?

Hoe groot moet je elektrische boiler zijn?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler