Wat is beter elektrische cv of warmtepomp?

Wat is beter, een elektrische cv of warmtepomp? Ongeveer driekwart van jouw energierekening bestaat uit kosten voor jouw verwarmingssysteem. Denk hierbij aan het verwarmen van jouw kamers, maar ook het warme water dat je gebruikt in de keuken en de badkamer. Een eenvoudige manier om op jouw kosten te besparen is dus het besparen op jouw verwarmingskosten.

Er zijn veel verschillende opties maar het is belangrijk om te kijken welke situatie voor jou geschikt is, een elektrische cv of warmtepomp?

Elektrische cv

Een elektrische cv kun je gebruiken voor de combinatie van tapwater in keuken en badkamer en tevens als verwarmingssysteem voor kachels en radiatoren. Op dit moment is de elektrische cv-ketel nog niet populair omdat het in verhouding vrij veel energie verbruikt. Het is een duurzame oplossing voor jouw woning, maar op het moment dat de isolatie niet voldoende is kost het meer dan dat het oplevert door het warmteverlies.

Het is aan te raden een elektrische cv-installatie te nemen als je ook in het bezit bent of nadenkt over zonnepanelen. Door de elektriciteit uit zonnepanelen te halen voorkom je torenhoge elektriciteitskosten.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt zijn energie voor 75% uit de buitenlucht en geeft zijn warmte ook weer af via de lucht. De overige 25% haalt de warmtepomp uit de elektra via het stopcontact. Eigenlijk kun je een warmtepomp vergelijken met een airconditioning maar dan voor het verwarmen van een ruimte. Doordat de warmtepomp vrij weinig elektriciteit gebruikt is die zuiniger ten opzichte van een elektrische cv. Wel moet er rekening mee gehouden worden door de complexiteit van de installatie dat een warmtepomp vaak maar een in verhouding kleine ruimte kan verwarmen omdat het lucht moet verplaatsen en niet via leidingen loopt.

Isolatie

Voor beide systemen geldt dat als je over wilt stappen het een aanrader is om de woning, voor zover nog nodig, goed te isoleren. Het verwarmen op elektriciteit is vrij duur maar kan teruggewonnen worden als de isolatie dusdanig in orde is dat er weinig warmteverlies is. Kijk eens naar isolering van daken en vloeren, misschien is het mogelijk om de ramen te vervangen naar HR++-glas of heb je zelfs de mogelijkheid om het een en ander aan leidingen of muren te isoleren. De combinatie van goede isolatie en verduurzaming door en elektrische cv-ketel, is een aanrader mits er vooraf goed over nagedacht is.

Wat is beter elektrische cv of warmtepomp?

Het is situatie afhankelijk of een elektrische cv of waterpomp beter is. Een waterpomp verbruikt minder elektriciteit omdat het meer uit zijn omgeving haalt, maar kan kleinere ruimtes verwarmen. Een elektrische cv kan een hele installatie voorzien van verwarming, maar is weer duurder in gebruik door de hoge elektriciteitskosten. Daarbij is de waterpomp als installatie zelf een ingewikkelde techniek waardoor op dit moment de voorspelling ligt dat de aankopen meer zullen schuiven naar de elektrische cv als de benodigde elektriciteitshoeveelheid gereduceerd kan worden, hetzij in het apparaat zelf hetzij door het gebruik te minderen door isolatie.

 

1 reacties

Danny de Witte

Danny de Witte

Er wordt in het bovenstaande artikel meerdere keren over een waterpomp geschreven. Dat lijkt me niet goed. Moet dit niet een warmtepomp zijn.

Mvg.
Danny

laat een reactie achter

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler