Waarom is controle van de elektrische ketel zo belangrijk

Binnen Europa is de elektrische cv-ketel momenteel populairder dan andere cv-ketel varianten. Deze ketel verspreidt warmte naar ketels, de radiatoren en eventueel zelfs een vloerverwarming. Dit alles gebeurt, zoals de naam al doet vermoeden, geheel op elektriciteit.

De elektrische cv-ketel is, onder de verschillende verwarmingssystemen, een van de voordeligere varianten. Er is bijvoorbeeld geen installatie van een rookkanaal nodig en de ketel is vrijwel geluidloos. De cv-ketel wordt ook aanbevolen als je vloerverwarming hebt.

In tegenstelling tot een gasketel, is het niet verplicht om elektrische cv-ketels jaarlijks te onderhouden. Hoewel dit niet verplicht is, is het onderhoud wel zeer belangrijk.

Het verschil tussen elektrische cv-ketels en warmtepompboilers

Om je huis te verwarmen kun je kiezen uit verschillende systemen. De bekendere systemen zijn de warmtepompboilers en de elektrische cv-ketels. Welk systeem het beste in uw huishouden past, is afhankelijk van verschillende factoren. Wat het verschil nu precies is tussen deze beide systemen leggen we hieronder uit.

Een elektrische cv-ketel heeft als enige energiebron, elektriciteit. Dit betekent dat er alleen aanspraak wordt gedaan op stroom, om op deze manier bijvoorbeeld de radiatoren te verwarmen.

Een warmtepompboiler maakt gebruik van de lucht om de boiler heen. De boiler grijpt deze lucht als het ware, en verwarmt deze tot de gewenste temperatuur. Dit wil zeggen dat, indien de lucht om de ketel heen al redelijk warm is, er minder moeite nodig is om deze te verwarmen. Als back-up gebruiken de warmtepompboilers, verwarmingselementen.

Het onderhoud van een elektrische cv-ketel

Voor een correcte en efficiënte werking van de elektrische cv-ketel is het belangrijk om deze goed te onderhouden. De ketel kan een uitval of een storing krijgen wat zal leiden tot een verhoogde energierekening. Ook om de levensduur van de elektrische cv-ketel of warmtepompboiler te verlengen, is het belangrijk om deze goed te onderhouden.

Onder het onderhoud van een boiler of elektrische cv-ketel wordt een onderzoek, reiniging en een laatste controle verstaan.

Onderzoek

De eerste stap is het loskoppelen van de voedingskabel. Hiermee schakelt u het apparaat uit en deze stap is essentieel! Vervolgens dienen alle onderdelen van de elektrische ketel nauwkeurig worden gecontroleerd, zonder dat u deze loskoppelt. Controleer de elektrische aantrekking om er zeker van te zijn dat alle elektrische draden goed bevestigd zijn.

Reinigen

De volgende stap is het grondig schoonmaken van alle onderdelen. Dit geld voor de onderdelen zowel aan binnenkant, als aan de buitenkant van de beschermkap. Dit is een vrij precieze klus en vereist zeker de nodige expertise. Het is dan ook aan te raden om dit over te laten aan een vakman, om te voorkomen dat u per ongeluk een onderdeel loskoppelt of verplaatst.

Laatste controle

Als laatste stap van de onderhoudsbeurt, wordt er langs alle elementen en onderdelen gegaan om te controleren of deze allemaal naar behoren functioneren. Deze stap is essentieel voor de identificatie van eventuele defecte elementen of onderdelen. Deze kunnen dan worden vervangen of gerepareerd.

Het correct onderhouden van uw elektrische cv-ketel zorgt voor efficiënt stroomgebruik.

1 reacties

johan jansen

johan jansen

ik vind het een mooie uitleg dat elektrisch verwarmen dus duurzaam de duurste oplossing is,
mijn idee is vloerverwarming op gas en de rest elektrisch met zonnepanelen.

Gr Johan

laat een reactie achter

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler