Is elektrische cv goedkoper dan gas?

Is elektrische cv goedkoper dan gas is een veelvoorkomende vraag. Met de huidige klimaatdoelen willen steeds meer mensen hun huis verduurzamen. Maar met de huidige stijgende prijzen voor zowel gas als energie is het de vraag of omschakelen naar een elektrische cv goedkoper is dan een cv op gas.

Normaal verbruik cv-ketel

Als we kijken naar de gemiddelde woning in Nederland waar een cv-installatie wordt gebruikt voor verwarming en sanitair is het gemiddelde verbruik zo’n 1.500m3 gas op jaarbasis. Afhankelijk van de zuinigheid van jouw gebruik en jouw gezinssamenstelling kan dit variëren tussen de 600m3 en 2200m3 per jaar, maar gemiddeld zitten huishoudens zo op de 1.500m3 gas per jaar.

Er wordt dan uitgegaan dat uit 1m3 gas ongeveer 8 kW aan warmte wordt behaald bij een hoog rendement cv-ketel. Het gasverbruik is onderverdeeld in 70% verwarming, 25% voor sanitair warm water en 5% om te koken. Dat houdt in dat het totale vermogen per jaar op:
1.500m3 x 8 kW = 12.000 kWh ligt.

Als je kijkt naar het normale elektraverbruik in Nederland bedraagt dat ongeveer 4.800 kWh voor het licht, de tv, de koelkast, vriezer, laptop, etc.

Verbruik elektrische cv

Als je kijkt naar het verbruik van een elektrische cv dan kun je zeggen dat het rendement 100% is. Er gaat geen energie verloren die niet wordt gebruikt. Dat houdt in dat op jaarbasis om een woning volledig elektrisch te verwarmen via een cv er 12.000 kWh aan elektra nodig is plus 4.800kWH voor het normale elektra verbruik. Dan heb je een totaal elektra nodig van 16.800 kWh op jaarbasis om jouw gehele woning te voorzien van gas, water, licht.

Is elektrische cv goedkoper dan gas?

Omdat de gasprijzen op dit moment torenhoog zijn, zijn er twee berekeningen nodig. Een berekening in een ‘normale’ tijd waar we vanuit mogen gaan weer terug te komen en een berekening zoals de prijzen nu liggen.

Installatie op aardgas, hoge prijzen
1.500m3 aardgas X € 2,00 = € 3.000,- per jaar aan gas kosten

Installatie op aardgas, normale prijzen
1.500m3 aardgas X € 0,75 = € 1.125,- per jaar aan gas kosten

Installatie op elektra
12.000 kWh X € 0,35 = € 4.200,- per jaar aan elektra kosten

Samengevat kan gezegd worden dat ongeacht hoge of lage prijzen de installatie voor een volledige woning elektrisch te verwarmen, enorme elektra kosten met zich mee brengt ten opzichte van de gaskosten. Het is daarom de vraag of het raadzaam is om jouw gehele woning elektrisch te verwarmen, of misschien een deel. Aan de andere kant kun je kijken of het plaatsen van zonnepanelen voldoende rendement op kunnen leveren om de elektrakosten te beperken. Immers kunnen 10 zonnepanelen al zo’n 3.000 kWh per jaar opleveren.

De vraag of elektrische cv goedkoper dan gas is, kan eenvoudig beantwoord worden met nee. Het is niet goedkoper, mogelijk met zonnepanelen kun je quitte spelen maar een volledige woning elektrisch verwarmen is vooralsnog een hoge kostenpost ten opzichte van een ouderwetse gasinstallatie.

 

 

2 reacties

Lucius Vandenaerde

Lucius Vandenaerde

Mag ik uw email adres dan zend ik u een duurzame studie (ongeveer 120 pagina’s

Henri Verbeek

Henri Verbeek

We zijn vandaag bij jullie op de zaak geweest en hebben de bestellinginmiddels betaald wachten op levering met vriendelijke groet henri verbeek

laat een reactie achter

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler