Elektrische cv-ketel met zonnepanelen, kan dat?

Elektrische cv-ketel met zonnepanelen kan zeker, het is zelfs een aanrader. Als je alles bij elkaar optelt is ongeveer driekwart van jouw energieverbruik voor het verwarmen van jouw woning. De overige 25% gaat op aan warm water gebruik voor de keuken, badkamer en eten koken. Een elektrische cv-ketel kan zelfs zo gebruikt worden dat het een financieel voordeel oplevert op langer termijn in combinatie met zonnepanelen.

Opbrengst zonnepanelen

Afhankelijk van het aantal zonnepanelen kun je uitgaan van een gemiddelde opbrengst kWh per jaar. Voor zo’n 2000kWh heb je 7 zonnepanelen nodig en voor een opbrengst van 5000kWh worden 16 zonnepanelen geadviseerd.

Het exacte aantal benodigde panelen hangt onder andere af van de wattpiek en of er sprake is van schaduwmomenten of niet. Hoe meer zon er schijnt, hoe hoger de opbrengst. Al levert schaduw ook opbrengst op, maar minder dan volledige zon.

Voordat je zonnepanelen laat plaatsen is het verstandig om ook te kijken wat de mogelijkheden zijn voor de ondergrond waarop je ze plaatst. Plaats je ze bijvoorbeeld op een dak, dan is het verstandig te controleren of de constructie de zwaarte van de panelen aan kan.

Verbruik elektrische cv-ketel

Een elektrische cv-ketel is een verduurzaming van de woning omdat het geen gas verbruikt. Aan de andere kant vraagt een elektrische cv wel een hoop elektra. Samenvattend kan gezegd worden dat een elektrische cv-ketel zeker twee keer zo duur is als een ouderwetse gas cv. Op het moment dat de woning niet goed geïsoleerd is, heb je veel warmteverlies en kan het verschil in kosten nog groter zijn.

Je kunt kiezen om een elektrische cv-ketel alleen voor een bepaalde voorziening te gebruiken, zoals het warme douchewater en niet voor de verwarming van het hele huis. Op het moment dat je die keuze maakt, heb je een vermindering van je gaskosten en een groter verbruik van je elektra. Dit is het punt waar je jouw zonnepanelen voor kunt gebruiken.

Elektrische cv-ketel met zonnepanelen, kan dat?

De vraag of je een elektrische cv-ketel met zonnepanelen kunt gebruiken is bevestigend te antwoorden. Het is zelfs een absolute aanrader. Doordat een elektrische cv veel stroom vraagt voor het verwarmen, kun je deze piek opvangen met jouw zonnepanelen. Zo verbruik je minder gas en de verhoogde vraag naar elektra kun je dan uit jouw zonnepanelen halen in plaats van bij jouw elektra-leverancier vandaan. Onder aan de streep kan dit dus kosten besparend zijn.

Of jij uiteindelijk in jouw situatie voordeel hebt van de combinatie van een elektrische cv-ketel met zonnepanelen, is een kwestie van uit rekenen. Als je uit gaat van een gemiddeld aardgasverbruik van zo’n 1.500m3 per jaar, ben je nu zo’n 3000euro op jaarbasis kwijt. Zodra je een volledige installatie op elektra zou draaien ben je meer dan 4000euro op jaarbasis kwijt. Het is mogelijk om dit verschil met zonnepanelen op te vangen en misschien zelfs wel zo te gebruiken dat het een financieel voordeel oplevert op langer termijn.

12 reacties

Wim

Wim

Ben op zoek naar informatie/advies over een elektrische boiler/warmtepompboiler (100-150 liter) van RVS binnenwerk, waar ik een waterontharder (Aquacell) aangesloten op mijn waterleiding. B.V.H.D.

De Goede

De Goede

Goedemorgen,
We zijn op zoek naar een elektrische cv /boiler, zonnepanelen zijn reeds aanwezig. Wat zijn de kosten van het plaatsen van een elektrische cv/boiler en het verwijderen van de oude cv? Of is het wachten op een cv op waterstof verstandiger?

Rob

Rob

Goedenmiddag,

Graag zou ik ook een offerte willen ontvangen voor een elektrische ketel vervanging van de huidiege zonnepanelen, incl demontage oude ketel.
Alvast vriendelijk dank.

rob

rob

offerte voor een electrische cv met boiler en zonnenpanelen. voor vrijstaand huis 150m2. huidig 4500 kw stroom en 2000 gas. offerte inclusief plaatsing

Ron Prins

Ron Prins

Kan een electrische cv ketel samen met de zonnepanelen op dezelfde groepen? ( drie groepen ivm de cv ketel)

Harry

Harry

Ik wil graag een offerte ontvangen voor het vervangen van stadsverwarming(vloerverwarming + radiatoren) door een elektrische CV ketel met zonnepanelen voor een woonoppervlak van 140m2 met en zonder installatie.
Alvast bedankt.

Dave Sukhram

Dave Sukhram

Kan een elektrisch cv met boiler gebruikt voor verwarming en sanitair?

Laura

Laura

Goedenavond,

Graag zou ik ook een offerte willen ontvangen voor een elektrische ketel met zonneboiler en zonnepanelen, incl demontage oude ketel, en montage van de aanschaf.
Alvast vriendelijk bedankt.

jing

jing

Ik heb al zonnen energie ik zou graag willen vragen of de elektrische boiler kan worden aangesloten oop de verwarming .

Ruud Reijmers

Ruud Reijmers

Het is de bedoeling dat we zonnepanelen willen laten plaatsen. Wij hebben vloerverwarming in de benedenverdieping 174 kub totaa.l Mijn vraag is kan ik dan een electrische c v ketel op de de bestaande vloerverwarming inclusief boiler aansluiten.
Peter

Peter

123vanhetgas.nl

Mim.

Mim.

Mag ik een offerte hebben van zone panelen,elektrische CV ketel en warmtepompe,
Groet, mim,

laat een reactie achter

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoe groot moet je elektrische boiler zijn?

Hoe groot moet je elektrische boiler zijn?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler