Warmteverlies in jouw woning opsporen is makkelijk en noodzakelijk alvorens je over gaat op elektrisch verwarmen. In vrijwel elke oude woning is er sprake van warmteverlies en kan er meer geïsoleerd worden om onnodig warmteverlies te voorkomen.

Warmteverlies ontdekken

Je kunt op verschillende manieren warmteverlies ontdekken. De eerste belangrijke methode is jouw eigen gevoel en tast. Als de ruimte lekker warm is, maar op sommige plekken voel je toch dat er kou is, kun je eens naar die specifieke locatie kijken. Tocht het ergens? Of zijn de ramen misschien niet goed geïsoleerd?

Bij de energieloketten van de gemeenten zijn er ook thermocards waarmee je bijvoorbeeld de muren kunt beoordelen aan de hand van de omgevingstemperatuur. De cards worden een bepaalde kleur en deze geeft aan of er een verschil van meer of minder dan 10 graden is met de omgevingstemperatuur. Zo krijg je inzicht of er bijvoorbeeld muren moeten worden geïsoleerd.

Los daarvan zijn er ook speciale infrarood-thermometers en warmte camera’s als je specifieker wilt kijken of jij jouw woning verder moet isoleren alvorens je over kunt gaan op elektrisch verwarmen.

Warmteverlies aanpakken

De meest gevoelige punten van een woning zijn vaak de dakisolatie, de gevelisolatie, ramen en de vloer. Als je deze punten serieus aan pakt, heb je de grootste boosdoeners van het warmteverlies te pakken.

Het warmteverlies via het dak kan oplopen tot maar liefst 25% en is raadzaam om te beoordelen. Als je het dak wilt gaan aanpakken dan is het wel lastiger dan een gevel isoleren, maar het is raadzaam om serieus te beoordelen of de warmte zo je huis uit stijgt of dat het wel mee valt. Zowel de vloer als de gevel isoleren kost minder moeite, maar kunnen zeker het waard zijn. De gevel isoleren kan via bijvoorbeeld een spouwmuurisolatie of voor een duurdere investering zoals een nieuwe gevelbekleding. De vloer kun je eenvoudig isoleren via een tapijt aan te brengen als tussenlaag of in de kruipruimte een extra isolatie aan te brengen.

Kleine aanpassingen

Simpele kleine zaken zoals tochtstrippen plakken zijn een kleine moeite, maar kunnen zeker lonen. Ook het vervangen van oude dubbelglas ramen naar HR++ kunnen een enorme verbetering zijn om het warmteverlies in jouw woning aan te pakken. Vergeet dan niet direct de radiatoren te bekijken en mogelijk folie achter de radiatoren te plakken. Deze isolerende folie zorgt dat de warmteafgifte meer de woning in komt en minder de (stenen)muur in gaat waardoor warmteverlies kan ontstaan. Tot slot kun je eens kijken of je de warmwater leidingen kunt isoleren waardoor er minder warmteverlies in ongebruikte of niet geïsoleerde ruimtes verloren gaat.

Warmteverlies in jouw woning opsporen en aanpakken is een klus dat niet in één dag geklaard is, maar wat wel kan lonen als je over wilt gaan op elektrisch verwarmen. Doordat elektrisch verwarmen niet per se goedkoop is, maar wel duurzaam, is het verstandig om eerst goed naar jouw situatie en het verlies van warmte te kijken alvorens je verrast wordt door een torenhoge energierekening.

laat een reactie achter

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoe groot moet je elektrische boiler zijn?

Hoe groot moet je elektrische boiler zijn?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler