100+ klanten beoordelen ons met een 4.2 Grootste aanbod boilers in NL en BE Tot 25-10-2021 5% extra kassa korting met code: 5%OKTOBER

Ik wil mijn cv-ketel op gas vervangen voor een elektrische cv-ketel, wat is het gemiddelde verbruik?Wij krijgen regelmatig de vraag, van mensen die een cv-ketel op gas willen vervangen voor een elektrische cv ketel, wat het gemiddelde verbruik per jaar is met een elektrische cv ketel (tov. een gas cv ketel).

Allereerst, het verbruik van een elektrische cv ketel is van zeer veel factoren afhankelijk, en hierdoor zeer lastig in te schatten. Factoren zoals isolatie, aantal m2, aantal personen in huishouden, strenge winters, persoonlijk verbruik en nog veel meer factoren zijn van invloed. Daarom beperken we ons in dit artikel op het verschil van het verbruik van een elektrische ketel en een gasgestookte ketel.

Uiteraard is het mogelijk en in veel gevallen (zeer) geschikt om een elektrische cv-ketel aan te schaffen, echter u dient rekening te houden met een aantal belangrijke punten:

Bij een gemiddelde woning in Nederland, waar een cv-ketel wordt gebruikt voor verwarming en sanitair water in combinatie met een gaskooktoestel is het gemiddelde normverbruik ca. 1.500 m³ gas per jaar.

Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:

Uit 1 m³ Nederlands aardgas wordt ongeveer 7,9 kW aan warmte behaald (gem. jaar gebruiksrendement van ± 80% Hoog Rendement cv-toestel)
Voorbeeld: onderverdeling gasverbruik van 1.500 m³ aardgas:

 • 70 % verbruik voor verwarming
 • 25 % verbruik voor sanitair warm water
 • 5% verbruik voor koken

Het totale vermogen dat nodig is gedurende het gehele jaar in dit voorbeeld is dan 1.500 * 7,9 kW = totaal 11.850 kWh per jaar.

Ook hier gelden weer twee uitgangspunten:

Het normverbruik elektra in Nederland per huishouden bedraagt ongeveer 4.800 kWh per jaar (voor het licht, TV, computer, koelkast e.d.)
Het rendement van een elektrische cv-ketel is 100%. Als u er dus voor kiest om een gemiddelde woning alleen nog maar elektrisch te voorzien van warmte, koken, en sanitair is dus gemiddeld 11.850 kWh aan elektrisch vermogen nodig. Het totale verbruik komt neer op 11.850 kWh + 4.800 kWh.

Wanneer we, het hierboven genoemde voorbeeld, financieel gaan vergelijken, komen we gemiddeld uit op het onderstaande:

Momenteel kost in Nederland 1 m³ gas ca. € 0,814 en 1 kWh elektriciteit ca. € 0,225 (prijspeil 2020 - MilieuCentraal).

Installatie op aardgas:

1.500 m³ aardgas x € 0,814 = € 1.221,00 gemiddeld per jaar.

Installatie op elektriciteit:

11.850 kWh x € 0,225 = € 2.666,25 gemiddeld per jaar.

Hierbij vervallen de vaste kosten voor de gasaansluiting. Deze zijn ongeveer € 215,00 per jaar.

Over het algemeen kan men zeggen dat het verwarmen van een woning (op dit moment!) met een elektrische cv-ketel 2,18 duurder is dan het verwarmen met een gasgestookte ketel.

Maar wanneer zou het wel interessant kunnen zijn om te kiezen voor een elektrische cv-ketel? En dit geldt voor steeds meer en meer mensen:

 • De woning en/of bedrijfsgebouw is gesitueerd op een locatie waar geen aardgas en/of olie infrastructuur aanwezig is.
 • De woning en/of bedrijfsgebouw heeft vele elektrische panelen, die in totaal vermogen voldoen aan de behoefte van (11.850 kWh).
 • De woning en/of bedrijfsgebouw heeft een behoefte die vele malen lager is dan het gemiddelde normverbruik
 • Simpelweg vanuit principiële overwegingen

Heeft u alsnog vragen, neem dan contact met ons op.

4 reacties

 • Electriesche energie is betrouwbaarder dan gas, en heb je geen problemen meer met de gas aanvoer zie Rusland

  E.H Wenzel
 • Zijn dit de upgedate prijzen van gas?
  Ik overweeg over te gaan naar een elektrische ketel maar denk dat mijn elektriciteit rekening nog een stuk hoger zal liggen dan dat ik kwijt ben aan gas klopt dat?

  Thomas T.
 • Goedemiddag, Wij, tweepersoonshuishouden, verbruiken niet zoveel voor verwarming ivm goed geïsoleerd en airco voor verwarmen. CV verwarming als het erg koud is en voor douchen en beetje warmwater in keuken. We hebben 12 zonnepanelen opbrengst optimaal 4000KW, wellicht in praktijk minder.
  Zou elektrische CV interessant kunnen zijn voor ons en in hoeverre bv niet omdat zonnepanelen overdags opwekken en je CV s’nachts gebruikt?

  Mvg Ernst Onrust

  Ernst Onrust
 • Beste Heer/Mevrouw,
  Graag zou ik mijn gasgestookte Remeha ketel laten vervangen voor een elektrisch model. Kunnen jullie deze in goede staat verkerende gasketel dan ook afnemen voor een prijs en de installatie doen van de nieuwe boiler?

  Groet,
  S. Guitton, Amsterdam

  s. guitton

Laat een reactie achter

Naam .
.
Bericht .