Ik wil mijn cv-ketel op gas vervangen voor een elektrische cv-ketel, wat is het gemiddelde verbruik?Wij krijgen regelmatig de vraag, van mensen die een cv-ketel op gas willen vervangen voor een elektrische cv ketel, wat het gemiddelde verbruik per jaar is met een elektrische cv ketel (tov. een gas cv ketel).

Allereerst, het verbruik van een elektrische cv ketel is van zeer veel factoren afhankelijk, en hierdoor zeer lastig in te schatten. Factoren zoals isolatie, aantal m2, aantal personen in huishouden, strenge winters, persoonlijk verbruik en nog veel meer factoren zijn van invloed. Daarom beperken we ons in dit artikel op het verschil van het verbruik van een elektrische ketel en een gasgestookte ketel.

Uiteraard is het mogelijk en in veel gevallen (zeer) geschikt om een elektrische cv-ketel aan te schaffen, echter u dient rekening te houden met een aantal belangrijke punten:

Bij een gemiddelde woning in Nederland, waar een cv-ketel wordt gebruikt voor verwarming en sanitair water in combinatie met een gaskooktoestel is het gemiddelde normverbruik ca. 1.500 m³ gas per jaar.

Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:

Uit 1 m³ Nederlands aardgas wordt ongeveer 7,9 kW aan warmte behaald (gem. jaar gebruiksrendement van ± 80% Hoog Rendement cv-toestel)
Voorbeeld: onderverdeling gasverbruik van 1.500 m³ aardgas:

  • 70 % verbruik voor verwarming
  • 25 % verbruik voor sanitair warm water
  • 5% verbruik voor koken

Het totale vermogen dat nodig is gedurende het gehele jaar in dit voorbeeld is dan 1.500 * 7,9 kW = totaal 11.850 kWh per jaar.

Ook hier gelden weer twee uitgangspunten:

Het normverbruik elektra in Nederland per huishouden bedraagt ongeveer 4.800 kWh per jaar (voor het licht, TV, computer, koelkast e.d.)
Het rendement van een elektrische cv-ketel is 100%. Als u er dus voor kiest om een gemiddelde woning alleen nog maar elektrisch te voorzien van warmte, koken, en sanitair is dus gemiddeld 11.850 kWh aan elektrisch vermogen nodig. Het totale verbruik komt neer op 11.850 kWh + 4.800 kWh.

Wanneer we, het hierboven genoemde voorbeeld, financieel gaan vergelijken, komen we gemiddeld uit op het onderstaande:

Momenteel kost in Nederland 1 m³ gas ca. € 0,814 en 1 kWh elektriciteit ca. € 0,225 (prijspeil 2020 - MilieuCentraal).

Installatie op aardgas:

1.500 m³ aardgas x € 0,814 = € 1.221,00 gemiddeld per jaar.

Installatie op elektriciteit:

11.850 kWh x € 0,225 = € 2.666,25 gemiddeld per jaar.

Hierbij vervallen de vaste kosten voor de gasaansluiting. Deze zijn ongeveer € 215,00 per jaar.

Over het algemeen kan men zeggen dat het verwarmen van een woning (op dit moment!) met een elektrische cv-ketel 2,18 duurder is dan het verwarmen met een gasgestookte ketel.

Maar wanneer zou het wel interessant kunnen zijn om te kiezen voor een elektrische cv-ketel? En dit geldt voor steeds meer en meer mensen:

  • De woning en/of bedrijfsgebouw is gesitueerd op een locatie waar geen aardgas en/of olie infrastructuur aanwezig is.
  • De woning en/of bedrijfsgebouw heeft vele elektrische panelen, die in totaal vermogen voldoen aan de behoefte van (11.850 kWh).
  • De woning en/of bedrijfsgebouw heeft een behoefte die vele malen lager is dan het gemiddelde normverbruik
  • Simpelweg vanuit principiële overwegingen

Heeft u alsnog vragen, neem dan contact met ons op.

Elektrische cv ketel

13 reacties

Marianne

Marianne

Heb recent een cv op inductie laten plaatsen een CVI 9 met als doel gasloos huis, heb 20 zonnepanelen en volledig geisoleerd en vroeg nieuw energielabel aan – had C – verwachtte een A label, maar wat bleek , mijn nieuwe label werd zelfs een D omdat ik nu veel meer energie gebruik dan voorheen,dus voor je z’on installatie laat plaatsen, denk nog eens na want je hebt er geen erg in dat je label gaat zakken, wordt weer verwijdert omdat ie ook niet voldoet.

Ermin Balic

Ermin Balic

Hoi kort nu klw stroom 0.85-105 gas 2.20-3.85 brutto gelukig heb ik contract stroom 0.21 cnt gas 0.86 kub heb verbruikt 2000 kub pj stroom 2300 kw
Deze jaar van af jan -dec 2022 stroom verbruikt met contract 4600 kw. Gas 700 kub
Gebruik convector gas voor warm houden dus kom ik goedkoop uit met stroom ga helemaal naar stroom ook duch

Jaap van Meekeren

Jaap van Meekeren

Ik heb een Vaillant eloBLOCK 9 kW laten installeren op mijn ThermoAir Luchtverwarming (HSU 28 Kw Laag temperatuur). Gas ketel als backup (schakelbaar elektra of gas). Huis 210 m2 en 698 m3. A-label. Mijn verbruik per dag is omgerekend in euro’s vaak minder en soms net zoveel als met gas. Echter de terugleververgoeding zorgt ervoor dat ik op ongeveer 40 euro per maand zit (totaal). Zonnepanelen leveren 4500 tot 5500 kW. Was wel even puzzelen voor de juiste instelling van de luchtverwarming. Kan dus wel werken. Gas is nu nog voor douchen, maar dat gaat ook veranderen. O ja overzicht stookkosten voor 2 personen op 24,25,26,27 en 28 november – € 0.91 (zonnige dag 10 kW), €3.35 (zonnige dag 8 kW), €2.89 (beetje zon 1.2 kW), €6.60, €4.37. Ik ben tevreden met e-CV. Succes iedereen !

Reinze visser

Reinze visser

Ik gebruik nog geen 600km aan gas en heb ook sonpanelen .nu is mijn kan ik dan niet beter een elektrische cv kopen?

Cor Havelaar

Cor Havelaar

ik woon in Hengenlo Overijssel in de Dorastraat 6 7555HV Het is 2 uur rijden van af Dordrecht het is 185 km Ik wil een Elektrische Boiler en een Elektrische CV Ketel Ik heb 5 radiatooren en vloer verwarming in de woonkamer op dit moment heb ik een hoogrement gaswandketel Nefit Proline HRC 24/CW3

M v Mech

M v Mech

Waarom moeilijk doen als makkelijk kan . Ik stook mijn hoekwoning op 2 split unit airco warm . Woon in een 60s hoekhuis met aanbouw. Wel alles geïsoleerd zelfs dak eraf en opstalan platen erop . En bij koud weer8 kw stroom op een dag . En dan lekker 21c . 18 zonnepanelen die tussen de 5 en 6000 kw stroom opwekken afhankelijk van zomer afgelopen jaar 5200 kw . Heb twee buiten en 4 binnen units .

Stefan H.

Stefan H.

Wanneer je op gas en op inductie koken naast elkaar zet zie je veel gunstigere cijfers om een pan water te verwarmen dan de verhouding hier berekent. Klopt het theoretisch berekende verschil dan wel in de praktijk bij een elektrische CV ketel als het bij koken zo heel veel anders is, beiden verwarmen water?

Peeters

Peeters

Indien je een pelletkachel gebruikt is een E CV een goede aanvulling indien het echt winterweer is in Frankrijk heb ik bij kennissen deze combinatie gezien in de nacht is de pelletkachel uit en dan houdt de E CV de kamer op 18 c

Deep D.

Deep D.

Ik zou zeggen begin niet aan een e-cv. Kost zoveel energie, mijn buren hebben ze en op koude dagen verstoken ze soms 100kw+ per dag. Op dagen als vandaag 66kw voor 3 uurtjes verwarmen. Spaar verder en investeer in een warmtepomp kost meer maar tegenover een e-cv heb je dat in een paar jaar wel terug verdiend. Onderschat het niet..

E.H  Wenzel

E.H Wenzel

Electriesche energie is betrouwbaarder dan gas, en heb je geen problemen meer met de gas aanvoer zie Rusland

Thomas T.

Thomas T.

Zijn dit de upgedate prijzen van gas?
Ik overweeg over te gaan naar een elektrische ketel maar denk dat mijn elektriciteit rekening nog een stuk hoger zal liggen dan dat ik kwijt ben aan gas klopt dat?

Ernst Onrust

Ernst Onrust

Goedemiddag, Wij, tweepersoonshuishouden, verbruiken niet zoveel voor verwarming ivm goed geïsoleerd en airco voor verwarmen. CV verwarming als het erg koud is en voor douchen en beetje warmwater in keuken. We hebben 12 zonnepanelen opbrengst optimaal 4000KW, wellicht in praktijk minder.
Zou elektrische CV interessant kunnen zijn voor ons en in hoeverre bv niet omdat zonnepanelen overdags opwekken en je CV s’nachts gebruikt?

Mvg Ernst Onrust

s. guitton

s. guitton

Beste Heer/Mevrouw,
Graag zou ik mijn gasgestookte Remeha ketel laten vervangen voor een elektrisch model. Kunnen jullie deze in goede staat verkerende gasketel dan ook afnemen voor een prijs en de installatie doen van de nieuwe boiler?

Groet,
S. Guitton, Amsterdam

laat een reactie achter

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler