Een warmtepompboiler is een zeer interessant product. Vooral voor gebruikers die op zoek zijn naar een goedkopere en duurzame manier om het sanitaire water te verwarmen. Een warmtepompboiler zorgt er immers voor dat je bespaart op energierekening. Daarnaast zijn er geen fossiele brandstoffen nodig om de warmtepompboiler te laten werken. Dat een groot pluspunt is. Maar hoe werkt een warmtepompboiler? Daar geven wij in dit artikel antwoord op.

Wat is een warmtepompboiler?

Bij een elektrische boiler wordt het verwarmingselement (of meerdere elementen) in het boilervat verwarmt met behulp van elektriciteit. Met het nadeel dat een elektrische boiler enorm veel stroom verbruikt. Dat zorgt soms voor torenhoge energierekeningen en dat is juist iets waar we graag vanaf willen. Daarom kiezen steeds meer mensen om over te stappen naar een warmtepompboiler. Die een stuk duurzamer en milieuvriendelijker is.

Verwarmen met behulp van lucht

Een warmtepompboiler onttrekt lucht buitenshuis of binnenshuis. De lucht wordt langs een warmtewisselaar gevoerd. De koelvloeistof in de warmtewisselaar verandert in een gas. Het gas wordt met een compressor geperst waardoor er warmte ontstaat. De warmte wordt naar het tapwater in het boilervat gevoerd. In de regel wordt het water tot circa 50 graden celsius opgewarmd. Het aanwezige verwarmingselement in de boiler verwarmt het water verder tot boven de 65 graden celsius. Om een legionellabesmetting te voorkomen.

 

Zoals beschreven kan een warmtepompboiler lucht buitenshuis of binnenshuis onttrekken. Hier zit een verschil in. Bij een warmtepompboiler die de lucht van buiten onttrekt is er een externe unit nodig die buitenshuis wordt geplaatst en die in verbinding staat met de boiler. Deze units maken in de regel een hoop geluid. De warmtepompboiler die de lucht binnenshuis onttrekt is iets stiller en gebruikt de warme lucht die in huis circuleert. Met als nadeel dat het aanwezige verwarmingselement in de boiler vaker moet bijschakelen om de volledige sanitaire watervoorziening te verwarmen naar boven de 65 graden celsius.

 

Er zijn specifieke modellen die ook in staat zijn om het huis te verwarmen en het huis te koelen. Door deze extra functies worden zaken, zoals een elektrische kachel of een airco overbodig.

Om rekening mee te houden

Waar je rekening mee moet houden is dat een warmtepompboiler met een buiten unit effectiever is dan een warmtepompboiler die de lucht binnenshuis onttrekt. Daarnaast is het zo dat de warme lucht die binnenshuis onttrekt wordt ervoor zorgt dat de temperatuur in huis lager wordt en dat er vooral op koude dagen meer gestookt moet worden. Daarom is het advies om eigenlijk altijd voor een warmtepompboiler met een buiten unit te kiezen.

Geschikt voor grotere huishoudens

Het nadeel van een elektrische boiler is dat je een behoorlijke unit nodig hebt als je genoeg warm water wilt hebben. Bij een warmtepompboiler is dat probleem er ook, maar in de basis zijn er formaten beschikbaar die geschikt zijn voor huishoudens van 4 tot 6 personen. Voor huishoudens die meer dan 100 liter warm water per dag verbruiken is de aanschaf en installatie van een warmtepompboiler zeer interessant!

 

 

laat een reactie achter

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoe groot moet je elektrische boiler zijn?

Hoe groot moet je elektrische boiler zijn?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler