Elektrische boiler in caravan, chalet of boot is een aanrader. In de huidige tijd kom je steeds vaker elektrische boilers tegen voor je woonhuis. Door de aanschaf van een elektrisch model bespaar je op je gaskosten en werk je mee aan verduurzaming van je woning. Praktische én financiële voordelen dus. Maar heb je al eens gedacht aan deze elektrische variant toe te passen in jouw caravan, chalet of boot?

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Een elektrische boiler heeft veel voordelen, behalve zijn hoge energieverbruik. Door het hoge verbruik van elektra kunnen die kosten flink stijgen. Het is daarom aan te raden om te kijken of het in jouw situatie haalbaar en wenselijk is. Op een boot is het natuurlijk een andere situatie dan dat je een chalet hebt, namelijk de toevoer van stroom is anders. Toch is het op een boot haalbaar als je bijvoorbeeld rekening houdt met zonnepanelen die voldoende mogelijkheden bieden om jouw boiler te voorzien. Immers heb je op een boot een minder grote capaciteit nodig dan in een woning waarbij je misschien ook een stuk wilt verwarmen.

Minimale vereisten voor een elektrische boiler

Er zijn voor een boiler minimale vereisten waar een gemiddelde woning wel aan voldoet maar waarbij je op een boot, chalet of in een caravan misschien niet aan voldoet. Om die reden een overzichtelijk lijstje van de minimale benodigde waarden.

  • Maximale waterleidingdruk mag 6 bar zijn;
  • De boiler moet aangesloten worden op 230V met randaarde;
  • De plaatsing moet vorstvrij zijn en de aftapping ook, voorkom dus bevriezen; en
  • De waterhardheid tot 10odH zijn mogelijk, erboven is er vergrote kans op snelle kalkaanslag en verstoppingen.

Wat snel vergeten wordt naast bovenstaande technische eigen, is de ruimte die een boiler nodig heeft. Een boiler is geen klein apparaat en afhankelijk van de opslagcapaciteit kan deze behoorlijk ruimte in nemen. Bedenk je goed voor de aanschaf of je deze ruimte kan missen of kijk eens voor een plintboiler. Deze zijn bijvoorbeeld in een boot goed te plaatsen omdat daar vaak de ruimte beperkter is dan in een chalet.

Welke elektrische boiler is geschikt?

Het is moeilijk te zeggen welke elektrische boiler geschikt is omdat de passendheid van veel factoren afhangt, zoals de beschikbare ruimte en de benodigde hoeveelheid voorverwarmd water maar ook de elektriciteitskosten die het met zich mee brengt. Als er bijvoorbeeld zonnepanelen zijn kan er gekeken worden naar een ander model zonder dat de kosten torenhoog worden en maak je misschien een andere keuze dan dat je geen zonnepanelen hebt en het elektraverbruik toch wilt beperken.

Elektrische boiler in caravan, chalet of op de boot is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is zonde om thuis te verduurzamen en vervolgens de andere verblijfplaatsen niet. De verduurzaming van jouw gezin gaat verder dan alleen de woning. Maak een rekensom met de aanschafkosten, de installatie en het terugverdienmodel om te kijken of overstappen op een elektrische boiler voor jou een goede keuze is.

1 reacties

Robert

Robert

Goedendag ik heb een paar vragen betreft elecktrische cv. Kan ik daar ook gebruik van maken om te douchen en hoeveel stroom verbruikt de cv ivm aansluiten op een aggregaat ik wil de cv gebruiken voor mij schip Gr Robert

laat een reactie achter

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler