De manier waarop we een elektrische boiler gebruiken is in de praktijk sterk bepalend voor het verbruik dat wordt gerealiseerd. Een eerste factor waar rekening mee kan worden gehouden is het berekenen van het verbruik op basis van dag- en nachttarief. Heel wat mensen maken gebruik van deze structuur en kunnen door hier handig op in te spelen een mooi bedrag uitsparen. Bent u ook van plan om één van de verschillende elektrische boilers op de markt te kopen en gaat u daarbij gebruikmaken van de mogelijkheden die het dag- en nachttarief met zich meebrengt? In dat geval is het de moeite waard om voorafgaand aan het maken van deze keuze eerst even grondig de informatie in dit blogartikel door te nemen.

Wat zijn de voordelen van dag- en nachttarief?

Gebruikmaken van een berekening op basis van dag- en nachttarief is iets waar veel mensen de voorkeur aan geven. Dit is het gevolg van de verschillende voordelen die hier aan verbonden zijn. Voordat u kunt genieten van deze voordelen is het echter belangrijk om er rekening mee te houden dat u voor dag- en nachttarief twee verschillende tellers nodig heeft:

 

  1. Een teller die het verbruik tijdens de dag meet;
  2. Een teller die het verbruik 's nachts meet;

 

Wanneer u over twee zo'n tellers beschikt zult u kunnen vaststellen dat u er voor kunt kiezen om het water in uw elektrische boilers uitsluitend 's nachts en tijdens het weekend te laten opwarmen. Dat is interessant, want op die manier geniet u van een sterk voordeliger tarief.

 

Belangrijk om rekening mee te houden bij het kopen van een nieuwe elektrische boiler wanneer u gebruik gaat maken van dag- en nachttarief is het volume waarover ze beschikt. Het feit dat het water in de boiler enkel en alleen 's nachts kan worden opgewarmd kan er anders namelijk voor zorgen dat u al snel zonder warm water komt te zitten en dat is uiteraard niet meteen de bedoeling. Let wel, 100 liter boilers kopen wanneer u ook aan een 80 liter exemplaar voldoende heeft is uiteraard eveneens niet echt de bedoeling. Op die manier moet er immers veel meer water worden opgewarmd dan u daadwerkelijk nodig heeft en dat komt de eindafrekening aan het einde van het jaar uiteraard niet ten goede.

Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?

Het gebruik van dag- en nachttarief is hoofdzakelijk interessant vanuit financieel oogpunt. Op vlak van comfort is het dat misschien net wat minder. Elektrische boilers die werken op basis van een dag- en nachttarief kunnen immers slechts gedurende een beperkte tijd in de dag het water opwarmen. In het bijzonder wanneer heel wat leden uit het gezin dan een douche of een bad nemen is de kans groot dat de voorraad met warm water snel uitgeput raakt. Dit is dus zeker wel een punt om rekening mee te houden.

Hoeveel bedraagt het gemiddeld dag- en nachttarief?

Het gemiddelde dag- en nachttarief varieert sterk. Het is daarom niet echt nuttig om in dit blogartikel nu een concrete kostprijs aan te geven. Interessanter is het dan om even de actuele kosten op te zoeken. In ieder geval  spreekt het voor zich dat het nachttarief steevast heel wat lager uitvalt in vergelijking met het dagtarief. Eenmaal u kiest voor deze berekeningswijze is het dan ook erg belangrijk om het merendeel van uw verbruik 's nachts plaats te laten vinden. Doet u dat niet? Dan kan dat er voor zorgen dat onder meer uw elektrische boiler toch nog meer zal kosten op jaarbasis dan u verwacht.

Elektrische boiler

1 reacties

Sjaak

Sjaak

Er wordt vanaf 1 juli 2021 dus NIET meer geschakeld tussen dag- en nachtstroom. Dit betekent dat boilers met deze specifieke aansluiting niet meer in de nacht opwarmen.

laat een reactie achter

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler