Eén van de belangrijkste voordelen waar u op kunt rekenen op het ogenblik dat u er voor kiest om een elektrische boiler te kopen is terug te vinden in het beperkte onderhoud dat er voor is vereist. Veel mensen vrezen bij het kopen van een boiler dat ze rekening dienen te houden met een zeer stevig onderhoud, maar dat is allerminst het geval. Althans wanneer u er voor kiest om een elektrisch exemplaar te kopen. Elektrische boilers zijn dus erg onderhoudsvriendelijk, maar om een optimale levensduur te kunnen realiseren is het wel belangrijk om bij een aantal zaken stil te blijven staan. Onder meer het plaatsen van een waterontharder kan voor uw elektrische boiler een absolute zege zijn. Dat geldt overigens ook voor menig aantal andere zaken die in uw woning zijn terug te vinden.

Het probleem van kalkaanslag

Zoals reeds aangegeven is het zo dat u bij een elektrische boiler geen rekening moet houden met een aanzienlijke hoeveelheid aan onderhoud, in tegendeel. Het enige probleem dat zich eigenlijk echt stelt is terug te vinden in het feit dat er bij boilers sprake kan zijn van kalkaanslag. Dit geldt niet in het minst voor elektrische boilers met een natte weerstand. Bij deze boilers kan er in principe vrij snel kalkaanslag optreden aan het verwarmingselement.

Dit betekent overigens niet dat elektrische boilers met een droge weerstand niet vatbaar zijn voor kalkaanslag, want dat is wel degelijk het geval. De kalkaanslag vormt zich in de praktijk echter gewoon iets minder snel. In dit geval treedt de kalkaanslag niet op rechtstreeks op het verwarmingselement, maar wel op de buis of flens. Ook voor het reservoir zelf geldt dat ze geconfronteerd kan worden met kalkaanslag. Om het probleem van kalk gedeeltelijk tegen te gaan is het in de praktijk een goed idee om een waterontharder te plaatsen. Dit geldt niet in het minst voor gebieden waarin er sprake is van een grote hoeveelheid kalk in het leidingwater.

Wat omvat een grondig onderhoud van een elektrische boiler?

Wanneer u er absoluut zeker van wil zijn dat uw elektrische boiler zo lang mogelijk mee zal blijven gaan kan het interessant zijn om wanneer de situatie dat vereist een grondig onderhoud uit te voeren. Dit onderhoud omvat dan de hieronder terug te vinden handelingen:

  • U zorgt voor het verwijderen van de kalkaanslag op het verwarmingselement;
  • Verwijder de kalk die is opgetreden in de ketel (indien van toepassing);
  • Check de staat van de weerstand en vervang deze eventueel wanneer nodig;
  • Controleer de waterleidingen;

Eveneens interessant om te weten is dat er bij elektrische boilers geen sprake is van een verplicht onderhoud. Mensen die eerder (of nog steeds) gebruik hebben gemaakt van een gasketel of bijvoorbeeld van een verwarmingsketel op mazout weten dat er daarvoor wel een verplicht onderhoud geldt. Ondanks het feit dat een periodiek onderhoud bij elektrische boilers dus niet is verplicht wordt het wel zeer sterk aangeraden. Het laatste wat u immers wilt is op een bepaald ogenblik zonder warm water komen te zitten. Het plaatsen van een waterontharder kan er bovendien voor zorgen dat kalk veel minder snel een rol gaat spelen!

Ook zijn er simpelweg anti-kalk elektrische boilers te koop. Deze hebben veel minder kalkvorming, een echte aanrader. 

laat een reactie achter

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler