Een elektrische verwarming is een hele goede keuze als je het huis of een bepaalde kamer in de woning wilt verwarmen. Het is ook een goed alternatief op de centrale verwarming of een gaskachel. Maar waarom zou je voor een elektrische verwarming kiezen en welke voordelen heb je dan? Dat gaan wij je uitleggen in dit blog.

Wat is een elektrische verwarming?

Een elektrische verwarming is een radiator die op elektriciteit werkt. Maar er zijn verschillende soorten elektrische verwarmingen. Denk dan bijvoorbeeld aan de verwarming die op basis van lucht verwarmen. Dat houdt in dat de lucht van binnen of buiten wordt onttrokken en langs de hete gloeidraden wordt gevoerd. Radiatoren bevatten in de basis vloeistoffen, zoals olie dat met behulp van een verwarmingselement worden verhit. Daarnaast zijn er ook straalkachels die met behulp van een ventilator warme lucht de kamer in blazen.

Voordeel van een elektrische verwarming

Een groot voordeel van de elektrische kachel is dat je geen fossiele brandstoffen nodig hebt om voor verwarming te zorgen. Zo help je niet alleen het milieu een handje, maar het is ook veiliger. Bij fossiele brandstoffen kunnen gevaarlijke situaties ontstaan en kun je het risico lopen op bijvoorbeeld een koolmonoxidevergiftiging. Daar heb je bij een elektrische verwarming geen zorgen over. Daarnaast is een elektrische verwarming ook veel effectiever dan een gaskachel en je kunt de temperatuur in huis veel beter reguleren.

De kosten van een elektrische verwarming

De kosten van een elektrische verwarming hoeven niet goedkoper te zijn dan bij een gaskachel. Natuurlijk afhankelijk van hoe je de kachel gebruikt. De verbruikskosten van een elektrische verwarming kunnen flink oplopen als je continu stookt. Maar je kunt er ook flink mee besparen als je de verwarming slim gebruikt. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een slimme verwarming te plaatsen. Die je met behulp van een app op de smartphone kunt reguleren.

Slimme verwarmingen

Slimme verwarmingen staan in verbinding met het internet en deze verwarmingen kun je met behulp van een applicatie op een telefoon of een tablet bedienen. Het grote voordeel is dat je vaak ook tijdschema’s kunt instellen en zo hoef je dus niet continu te stoken. Er zijn zelfs slimme verwarmingen die met behulp van een slimme thermostaat zelf kunnen bepalen wanneer stoken wel of niet nodig is. Daarnaast hoef je jezelf ook geen zorgen te maken als je een keer de deur uitloopt en bent vergeten om de kachel uit te draaien. Want met de app op zak kun je op afstand alsnog je verwarming uitzetten. Handig, toch?

Hoe besparen met een elektrische verwarming?

De grote vraag is natuurlijk hoe je op de energiekosten kunt besparen en die vraag is niet heel eenvoudig te beantwoorden. Het ligt aan het verbruik hoe goedkoop of duur een verwarming is. Heb je het vaak koud en stook je meer dan het gemiddelde huishouden? Dan kun je veel duurder uit zijn. Maar je kunt ook besparen als je slechts een aantal kamers in het huis wilt verwarmen of wanneer je zonnepanelen op het dak plaatst. Door de verwarming slimmer te gebruiken en met het opwekken van je eigen elektriciteit kun je een hoop geld op de energierekening besparen.

 

laat een reactie achter

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler