Hoe interessant elektrische boilers ook mogen zijn, het spreekt voor zich dat u altijd rekening zult willen houden met het elektriciteitsverbruik. Het gemiddelde jaarlijks verbruik van een dergelijk apparaat bedraagt dan ook zo'n 1.900 kilowattuur. Dit staat bij een doorsnee Nederlands gezin gelijk aan ongeveer de helft van het totale verbruik op jaarbasis. Dit is natuurlijk best even slikken, maar gelukkig bestaan er verschillende, eenvoudige mogelijkheden om het energieverbruik van uw elektrische boiler op een efficiënte manier te verlagen. Wilt u ook graag weten om welke mogelijkheden het hierbij precies gaat? Ontdek het dan meteen in dit interessante blogartikel!

1.) Laat uw boiler isoleren

Ook op het ogenblik dat er geen warm water wordt verbruikt zult u kunnen vaststellen dat het water regelmatig door de boiler zal worden verwarmd. Dit omdat er bij elke elektrische boiler sprake is van een bepaald warmteverlies. Het gaat hierbij om het zogenaamde "stilstandsverlies" of "nullastverlies". Deze zou in de praktijk tussen de 30 en 60 watt kunnen bedragen. Om welk warmteverlies het precies gaat is steeds afhankelijk van onder meer de waterinhoud waar de boiler over beschikt. Des te groter de elektrische boilers, des te meer warmteverlies er dus optreedt.

 

Voor 100 liter boilers geldt dat er al snel sprake kan zijn van een extra jaarlijks elektriciteitsverbruik om het warmteverlies op te kunnen vangen van zo'n 350 kWu. Dit is toch meer dan behoorlijk. Er voor kiezen om uw elektrische boiler goed thermisch te laten isoleren kan er gelukkig in de praktijk voor zorgen dat dit warmteverlies aanzienlijk kan worden teruggeschroefd. Het merendeel van de elektrische boilers beschikken standaard over een vrij beperkte isolatie. Omwille van deze reden kan het nuttig zijn om zelf extra isolatie aan te brengen. Het kan hierbij niet alleen gaan om piepschuim, maar ook om bijvoorbeeld isolatiedekens. Het na-isoleren van elektrische boilers is niet alleen zeer eenvoudig, daarnaast kunt u eigenlijk vanaf het eerste moment rekenen op een mooie energiebesparing.

2.) Laat de warmteleidingen isoleren

Het is niet zo dat er alleen maar sprake is van warmteverlies bij de boiler zelf. Ook de waterleidingen die naar de boiler lopen verliezen (behoorlijk wat) warmte. Het isoleren van de eerste twee meter van deze leidingen kan er voor zorgen dat het warmteverlies aanzienlijk kan worden ingeperkt. Let op, het wordt aangeraden om zowel de leiding voor warm als voor koud water te isoleren. De beschikking hebben over goed geïsoleerde leidingen zou er in de praktijk voor kunnen zorgen dat het zogenaamde standby-verbruik tot wel één derde kan worden ingeperkt. Het spreekt voor zich dat ook dit alleen maar mooi meegenomen is.

3.) Verlaag de temperatuur van uw elektrische boiler

Een derde mogelijkheid om het verbruik van elektrische boilers in te perken heeft te maken met het verlagen van de temperatuur. Het is door de gebruiker perfect mogelijk om zelf de temperatuur van de warmwaterketel te bepalen. Wel moet er hierbij rekening worden gehouden met een maximumtemperatuur van 90 graden. Des te hoger de temperatuur is gelegen, des te meer warm water er door de boiler kan worden geleverd. Dat spreekt voor zich. Echter staat een hogere temperatuur ook automatisch gelijk met een hoger energieverbruik. Met elke 6 graden waarmee de thermostaat wordt verlaagd vindt er een energiebesparing plaats van om en bij de 5 procent. Let wel, er is ook een potentieel nadeel verbonden aan het verlagen van de temperatuur van uw boiler. Een te lage temperatuur kan namelijk het risico op bijvoorbeeld Legionella doen toenemen.

 

 

Elektrische boiler

3 reacties

Hans Erik Hazelhorst

Hans Erik Hazelhorst

Wat betreft isolatie: is bijv glaswol goed, of is een tonzonfolie (reflecterend) het beste?
Verder: als de boiler een bepaalde temperatuur bereikt, stopt hij met verwarmen denk ik? En gaat het stroomverbruik naar nul, ook al is hij via een tijdschakelaar ‘ingeschakeld’.
Ik overweeg om de mechanische tijdklok te vervangen door een wifi-gestuurd stopcontact, zodat ik de boiler kan inschakelen als mijn variabele tarief minimaal is.

R. Sweers

R. Sweers

Goedenavond,
Dit hangt van veel factoren af, wilt u energie besparen en/of ook op uw kosten besparen met hoog/laag tarief of zelfs variabel.

mvg
Rene

F. Van der Biezen

F. Van der Biezen

Kan ik ook de boiler ’s avonds uitschakelen en ’s morgens weer aanzetten om energie te bezuinigen

laat een reactie achter

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler