Warmteverlies in de woning is niet het eerste waarover gesproken wordt als het gaat om elektrisch verwarmen of verduurzamen. Vaak zijn de eerste gesprekken en zoektermen gericht op een elektrische cv-ketel en niet op hoe het warmteverlies in de woning tegen te gaan. Het warmteverlies is onlosmakelijk verbonden met het overstappen naar elektrische verwarming.

De kamerthermostaat

Een vergeten kindje is de kamerthermostaat. Deze staat vaak al lange tijd op dezelfde plek maar er is eigenlijk nooit goed gekeken of deze locatie wel de juiste is. Als de thermostaat bijvoorbeeld op de tocht staat krijgt jouw installatie een signaal dat het te koud is en dat hij moet aan slaan. Dit kan dan bijvoorbeeld veel te vroeg zijn omdat net alleen even iemand naar buiten liep, maar de algehele kamertemperatuur nog niet gedaald was. Zo heb je warmteverlies en onnodig hoge kosten.

In moderne woningen wordt een standaard 24uurs temperatuur gehanteerd terwijl in oude niet goed geïsoleerde woningen het verstandig is om ’s nachts de temperatuur omlaag te zetten. Je stookt immers niet voor de vogels buiten.

Het is verstandig om jouw kamerthermostaat op een plek neer te zetten welke niet beïnvloed kan worden door zaken van buitenaf, zoals de tocht/wind, de zon of koude ramen. Neem een plek midden in de woning waar de kamerthermostaat vrij staat van alle invloeden.

Koudebrug

Koudebrug is een bekende term die veel gebruik wordt, maar die absoluut nog ondergewaardeerd wordt. Je hoeft als je een koudebrug wilt maken niet direct met allerlei materialen te gaan slepen, maar je kunt ook de huidige situatie gebruiken.

Als we spreken over een koudebrug dan hebben we een ruimte tussen het warme oppervlakte en de koude oppervlakte. Een soort tussen oppervlakte, waardoor de warme en koude oppervlakte niet direct met elkaar in aanraking komen. Als je denkt aan de gang bij de voordeur, zou je deze als koudebrug kunnen gebruiken. Je warmt de ruimte dan mee op met de woonkamer, maar houdt wel alle deuren zoveel mogelijk gesloten. Zo zal de gang niet zo warm worden als de kamer, maar ook niet zo koud als de lucht buiten in de winter.

Warm waterleidingen

Ook de warm waterleidingen zijn een groter warmteverlies dan je zou denken. Op het moment dat de installatie zegt dat het water warm genoeg is en de leidingen in kan, verlies je deze warmte vrijwel direct weer als het water via niet geïsoleerde ruimte naar de eindbestemming moet. Zo heb jij op dat moment niet direct warm water omdat de warmte afgegeven wordt aan de omgeving. Het duurt langer voordat jij warm water hebt waardoor én je verwarmingsinstallatie langer draait én je meer water verbruikt. Zonde om dit verlies niet te beperken. Je kunt namelijk eenvoudig de leidingen isoleren waardoor het minder makkelijk verloren gaat.

Warmteverlies opsporen

Er zijn verschillende methoden om warmteverlies in de woning op te sporen, zoals gezond verstand, energiemeters van de gemeente of speciale warmtecamera’s. Wat je ook gebruikt, het is verstandig om naar jouw warmteverlies in jouw woning te kijken alvorens je over gaat naar elektrisch verwarmen.

laat een reactie achter

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoe groot moet je elektrische boiler zijn?

Hoe groot moet je elektrische boiler zijn?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler