Hoe komt het dat de elektrische cv-ketel zo’n negatieve bijklank heeft? De technologie die erachter schuilt, is anders zeer goed. Daarbij is er heel wat te zeggen voor de elektrische verwarmingssystemen. Het grootste struikelblok is dat elektrische verwarmingen nu eenmaal veel energie verbruiken. Is het dan maar beter om deze optie over te slaan? Nee, het blijft zeker het overwegen waard. Zo zijn er specifieke situaties, waarin een elektrische cv-ketel de allerbeste oplossing is. Ontdek hier in welke gevallen dat zo is.
Hoe werkt een elektrische cv-ketel eigenlijk?
Voordat we ingaan op de situaties waarin elektrisch verwarmen een goede uitkomst biedt, is het belangrijk dat u snapt hoe dit systeem eigenlijk werkt. Een elektrische cv-ketel is voorzien van weerstanden, die het water verwarmen. Vergelijk het maar met een elektrische dompelaar. Zo eenvoudig is het. Vervolgens stroomt het opgewarmde water door het systeem met daarop aangesloten radiatoren of vloerverwarmingen. Behalve deze normale systemen, zijn er ook nog zogeheten hybride systemen, waarmee u niet alleen uw huis opwarmt, maar die u ook kunt gebruiken voor uw bad of douche.
Het grote nadeel zijn de hoge elektriciteitskosten
Een elektrische cv-ketel heeft het voordeel dat deze voordelig en gemakkelijk te installeren is. Het zorgt in tegenstelling tot een cv-ketel op aardgas voor schone energie. Daarbij is een elektrische cv-ketel ook veilig. Hiermee bestaat er geen risico op het produceren van koolmonoxide. Verder hebt u hiervoor dus ook geen rookgaskanaal nodig. Tegenover deze voordelen staan echter hoge elektriciteitskosten. Dit is de belangrijkste reden waarom de meeste mensen afzien van het elektrisch verwarmen van hun woning. Andere energiebronnen zijn goedkoper.
Waarom toch voor een elektrisch cv-ketel kiezen?
Zoals we al aanhaalden, is in sommige situaties een elektrische cv-ketel toch de meest aangewezen oplossing. Hoe zit dat dan? We lichten hier deze situaties voor u uit.
Een gasaansluiting ontbreekt
Is uw woning niet voorzien van een gasaansluiting, dan zult u op een andere wijze uw woning moeten verwarmen. Een mazouttank zou dan een alternatief kunnen zijn, maar daar is veel ruimte voor nodig. Ontbreekt het u aan deze ruimte, dan is een elektrische cv-ketel laten installeren een goed idee. Het neemt weinig plaats in en de installatie is voordelig.
U wilt snel een tijdelijk oplossing
Dan ligt het zeer voor de hand om een elektrische cv-ketel te kiezen, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing als het centrale verwarmingssysteem nog geïnstalleerd moet worden. Een elektrische cv-ketel kan dan binnen no-time probleemloos gemonteerd worden. U blijft daarna niet met een overbodige verwarming zitten, want het elektrische systeem kan daarna prima als praktische bijverwarming dienen.
Ideaal in combinatie met zonnepanelen
Hebt u al zonnepanelen op uw dak staan, die voor het merendeel van de energie zorgen? Dan kan een elektrische cv-ketel een goede optie zijn. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat u toch energievriendelijk en voordelig uw woning kunt verwarmen.
Uw woning is uitstekend geïsoleerd
Met een uitstekend geïsoleerde woning bedoelen we een woning met onder meer hoogrendementsglas, oftewel HR++ glas. De warmte wordt hierdoor heel goed vastgehouden, waardoor u minder hoeft te stoken.Voor kleine woningen
Hebt u een kleine woning, dan kan een elektrische cv-ketel een uitstekend idee zijn. Vanwege de beperkte ruimte, blijven de kosten gering. Als u daarnaast ook gebruikmaakt van moderne elektrische radiatoren met timers en tijdsklok, dan betaalt u nooit te veel voor het verwarmen van uw huis.
2 reacties
Riccardo
Net als Natasja (hier boven) zit ik met dezelfde vraag. Op dit moment kost 1GJ aan stroom (omgerekend en geschat) 60 euro, 1GJ gas kost nu net zoveel. De huidige markt maakt dat gas nog wel veel meer gaat kosten dan elektriciteit, een overstap naar een elektrische cv is nu veel verstandiger. Zeker met zonnepanelen op het dak. De mensen in Almere worden door een bedrijf in wurggreep gehouden welke niet eens tussentijds kan melden hoeveel ‘warmte’ er nu verbruikt is. Dus de drang om volledig onafhankelijk te worden van dit bedrijf wordt steeds sterker. Zeker als je weet dat je in de winter van vorig jaar 1GJ per week aan warmte verbruikte.
Dus als jullie adviezen hebben dan lezen we ze graag.
Alvast bedankt
Natasja ten Haaft
momenteel wordt mijn huis verwarmd door stadsverwarming. Hier wil ik vanaf. Eind maart worden zonnepanelen geplaatst en airco (voor koelen en verwarmen). Verder heb ik een vloerverwarming en radiatoren. Ik wil nu afscheid nemen van de stadsverwarming. Kunnen jullie me adviseren over de mogelijkheden (elekrische boilers) die er zijn.
Alvast bedankt voor uw reactie