Bent u toe aan een nieuw verwarmingssysteem? Dan vraagt u zich misschien af wat nu beter is; uw huis verwarmen op gas of elektrisch? We zien dat steeds meer mensen van het gas af willen en de overstap maken naar een elektrische verwarming. Waarom is dat? We gaan hier in op de voor- en nadelen van het verwarmen van uw huis op gas. Vervolgens gaan we eveneens bekijken waarom het interessant kan zijn om over te gaan op elektrische verwarming.

Wat zijn de voordelen van gasverwarming?

Verwarmingssystemen worden al jarenlang gebruikt en zijn dan ook in veel huizen geïnstalleerd. Het blijkt door de tijd heen een betrouwbare manier van verwarmen. Een ander voordeel is dat gasketels meer warmte geven, dan er energie nodig is om deze te produceren. Oftewel, een verwarmingssysteem op gas werkt behoorlijk doeltreffend. Dat weerspiegelt zich ook in de vorm van een voordelige gasrekening. Een voordeel is eveneens dat u geen opslag nodig hebt, omdat u gewoon direct wordt aangesloten op het aardgasnetwerk. Verder biedt een verwarmingssysteem op gas een comfortabele warmte, die zich gelijkmatig door het huis verspreidt.

De nadelen van verwarmen op gas

Gas blijft een fossiele brandstof en is daardoor niet oneindig voorhanden. Hoewel gas doorgaans een lage prijs heeft, is het nadeel dat de prijs toch behoorlijk kan schommelen. De gasprijs staat bijvoorbeeld onder invloed van de olieprijs. Wanneer de olieprijs omhooggaat, dan stijgt ook de prijs van het gas. Dat voelt u in uw portemonnee. Een ander nadeel is dat het laten installeren van een verwarmingsinstallatie op gas duurder en ingewikkelder is dan een elektrisch verwarmingssysteem. Ook zet men steeds vaker vraagtekens bij de duurzaamheid van een systeem op gas. Steeds meer mensen neigen dan ook naar elektrisch verwarmen.

Wat maakt elektrisch verwarmen interessant?

Wat elektrisch verwarmen interessant maakt, is dat het systeem dat u hiervoor nodig hebt gemakkelijk te installeren is en ook voordeliger is dan een gasinstallatie. Daarbij is tevens het onderhoud eenvoudiger. Een andere goede reden is, dat een elektrische verwarming geen roet en as geeft, zoals dat wel het geval is bij een systeem op brandstof. Oftewel, het is een duurzamer systeem. Daarbij heeft elektriciteit over het algemeen minder te kampen met prijsschommelingen. Aan de andere kant is elektriciteit wel duurder dan gas. Echter zien we dat de systemen steeds voordeliger worden en ook steeds efficiënter werken, waardoor elektrisch verwarmen een goede optie is.

Voordelige elektrische cv-ketels en elektrische radiatoren

De gemakkelijk te installeren en te onderhouden elektrische cv-ketels genieten steeds vaker de voorkeur. U kunt ze bijvoorbeeld eenvoudig laten monteren aan de muur of juist op de vloer. Ze zijn gemakkelijk te integreren in vrijwel elke ruimte. Door de goedkopere aanschafkosten bespaart u meteen veel geld. Hoewel ‘elektriciteit’ de reputatie heeft ‘duur’ te zijn, zult u merken dat een modern elektrisch verwarmingssysteem effectief werkt. Zo hebt u de keus uit allerlei soorten elektrische radiatoren, waaronder varianten met nauwkeurige warmteregelaars en tijdklokken. Deze ‘slimme’ elektrische radiatoren zijn daardoor zeer kosteneffectief. Het nadeel van de hogere elektriciteitsprijs wordt hierdoor tenietgedaan.

laat een reactie achter

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler