Voor een elektrische cv ketel geldt dat het niet is vereist om periodiek onderhoud te laten uitvoeren. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat verschillende factoren er voor kunnen zorgen dat de levensduur van uw ketel negatief kan worden beïnvloed. Het gaat hierbij dan onder meer om de hoeveelheid aan kalk die in de boiler is terug te vinden. Kalk kan in de praktijk een zeer negatieve impact hebben op de manier hoe uw elektrische ketel kan werken en functioneren. Op deze pagina zetten we daarom graag op een rijtje met welke vervelende gevolgen u doorgaans rekening moet houden.

Er is sprake van een hoger energieverbruik

De aanwezigheid van kalk kan er voor zorgen dat de warmteoverdracht wordt beperkt in de ketel. Dit betekent dat de ketel dus aanzienlijk harder moet werken om het water op de gewenste temperatuur te krijgen. Dit resulteert uiteraard in een hoger energieverbruik. Bijgevolg zal het rendement komen te dalen terwijl de energiekosten zullen stijgen. Een ketel waarbij sprake is van 1mm kalkaanslag kan in de praktijk reeds zorgen voor een gemiddeld hoger energieverbruik van ongeveer 10 procent. Is er sprake van 5mm kalkaanslag? In dat geval zal er sprake zijn van een meerverbruik van ongeveer 25 procent. Het mag dus in ieder geval duidelijk zijn dat de aanwezigheid van kalk er in de praktijk zeker voor zorgt dat er sprake kan zijn van een hoger energieverbruik.

Kalkaanslag oogt alles behalve aantrekkelijk

De vorming van kalk in de elektrische ketel kan als gevolg hebben dat kalkaanslag zichtbaar zal worden op de kranen, de douchekop, de douchewand, etc. Het spreekt voor zich dat kalkaanslag alles behalve aantrekkelijk oogt. Het spreekt voor zich dat er heel wat verschillende mogelijkheden op de markt zijn terug te vinden om deze kalkaanslag te lijf te kunnen gaan. Dergelijke middeltjes lossen het probleem echter niet op. Het is dus voornamelijk van belang om er voor te zorgen dat het probleem wordt aangepakt zodat de kalkaanslag uit zichzelf zal komen te verdwijnen.

Er kan schade door ontstaan aan de leidingen

Een elektrische CV ketel kopen zorgt er voor dat u zich op vlak van onderhoud duidelijk veel minder zorgen dient te maken dan wanneer u gebruik zou maken van een ketel die werkt op gas. Dit gezegd hebbende blijft het belangrijk om vooral aan de kalkaanslag de nodige aandacht te besteden. Doet u dat niet? Dan kan dat als gevolg hebben dat er sprake kan zijn van verstopping en verroesting van leidingen, de verharding van dichtingen, etc. Dit alles kan uiteindelijk in de praktijk zorgen voor lekkages en een slechte werking.

Op termijn is het zelfs zo dat de ophoping van kalk uiteindelijk kan leiden tot het ontstaan van schade aan niet alleen de boiler, maar ook aan de sanitaire toestellen. In het bijzonder de wasmachine is op dit vlak een vaak gehoord slachtoffer. Hoe dan ook, wilt u er voor zorgen dat u alle problemen zoals aangegeven op deze pagina kunt voorkomen? Dan zult u kunnen vaststellen dat het altijd van belang is om goed de impact van kalk op uw elektrische ketel in het oog te houden.

Elektrische cv ketel

laat een reactie achter

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Wat is beter elektrische boiler of warmtepompboiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler