Voordat u over gaat tot het kopen van een elektrische boiler loont het de moeite om uzelf de vraag te stellen over welke capaciteit deze dient te beschikken. Voordat u tot aankoop over gaat is het altijd verstandig om uw eigen verbruik in liters te meten. Bereken bijvoorbeeld hoeveel warm water u dagelijks gemiddeld nodig heeft. Voor warm water geldt dat het wordt getapt bij een temperatuur van 37 graden. Elektrische boilers houden de temperatuur van het water echter op ongeveer 60 graden. Dit zorgt er voor dat u altijd snel schoon, warm water ter beschikking kunt hebben. Van zodra u er voor heeft gekozen om warm water te tappen dient de boiler koud water te gaan mengen met warm water. Hoeveel de capaciteit van uw elektrische boiler in de praktijk precies dient te bedragen is altijd afhankelijk van verschillende factoren.

Wat is het verbruik van een gemiddeld huishouden?

Bij het bekijken van het aanbod met elektrische boilers op de markt zult u kunnen vaststellen dat de capaciteit behoorlijk uiteenlopend kan zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor één van de 50 liter boilers, maar zijn er ook 80 en 100 liter exemplaren beschikbaar. Voor welke van deze verschillende type boilers u uiteindelijk zult kiezen is afhankelijk van het verbruik dat in uw huis wordt gerealiseerd. Het waterverbruik in een gemiddeld huishouden moet in principe steeds berekend worden op basis van de onderstaande informatie:

  • Een douchebeurt kost u gemiddeld ongeveer 50 liter water;
  • Het nemen van een bad kost gemiddeld zo'n 120 liter water;
  • Het dagelijks waterverbruik van het toilet ligt rond de 30 liter water;
  • Een gemiddelde wasbeurt verbruikt gemiddeld 50 liter water;
  • Voor een afwasmachine geldt een verbruik van gemiddeld 20 liter water per wasbeurt;

Welke van de verschillende elektrische boilers voor u de beste keuze is, is altijd afhankelijk van de gezinssituatie. Een gezin bestaande uit drie personen zal immers altijd een groter waterverbruik hebben dan iemand die alleen of bijvoorbeeld samen met zijn of haar partner woont. Dat spreekt natuurlijk voor zich.

Over welke capaciteit kunnen elektrische boilers beschikken?

Zoals reeds aangegeven is het zo dat elektrische boilers over heel wat uiteenlopende opslagcapaciteiten kunnen beschikken. We maken onder meer een onderscheid tussen:

  1. 50 liter boilers;
  2. 80 liter boilers;
  3. 100 liter boilers;
  4. 120 liter boilers

Er bestaan zelfs elektrische boilers die nog over een kleinere (en grotere) capaciteit beschikken dan de bovenstaande exemplaren. Een 30 liter boiler is er echter eentje die echt alleen maar is bestemd voor iemand die alleen woont in bijvoorbeeld een studio of appartementje. Van zodra u met twee personen in één huis woont en u dagelijks een douche neemt wordt het aangeraden om te kiezen voor één van de 50 liter boilers.

80 liter boilers zijn dan weer geschikt voor gezinnen bestaande uit drie personen in woningen waarin gebruik wordt gemaakt van een douche. De 100 liter boilers? Die zijn in het bijzonder aangewezen voor gezinnen die er van houden om een bad te nemen. Afhankelijk van de grootte van het gezin kan dan zelfs een 120 liter boiler aangewezen zijn.

Elektrische boiler

3 reacties

Thom

Thom

Wij zijn met 2 personen en hebben een 50 liter boiler dat is voor ons voldoende maar wij douchen wel op verschillende tijden

Jean Claude Lemahieu

Jean Claude Lemahieu

Waarom kiezen tussen een warmwaterboiler van 1500 W en een van 2000 W ? Ligt het verschil in de snelheid van opwarmen ?

Colson maurice

Colson maurice

Welke inhoud van boiler heb ik nodig alleen voor wasbak plus spoelbak voor de keuken. Ongeveer samen30 liter.

laat een reactie achter

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Hoelang kunt u douchen met een elektrische boiler

Elektrische boilerElectra Boiler
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler
Hoe groot moet je elektrische boiler zijn?

Hoe groot moet je elektrische boiler zijn?

Elektrische boilerElectraboiler Boiler